Dumoulin is met voorsprong beste tijdrijder

De Nederlander Tom Dumoulin heeft na de Giro nu ook het WK tijdrijden gewonnen. Hij overklaste de tegenstand. Primoz Roglic werd tweede, Chris Froome derde.

Het parcours in Bergen was bijzonder. Een vlakke aanloop van 30 kilometer, met de aankomst bovenop een steile klim van 3,4 kilometer. Daardoor hadden veel pure tijdrijders, waaronder de Belgische speerpunten Victor Campenaerts en Yves Lampaerts, weinig kansen. Op voorhand leek het een tweestrijd te worden tussen Dumoulin (foto) en Froome, maar voor die laatste lijkt het seizoen toch wat te lang te zijn. De enige die onderweg nog een beetje in de buurt kwam van de Nederlander, was de Australiƫr Rohan Dennis. Toen het begon te regenen, ging Dennis echter onderuit en waren zijn kansen verkeken.Dumoulin had aan de aankomst uiteindelijk 57.79 voorsprong op Roglic en 1:21 op Froome. De Sloveen, die eerder dit jaar nog verbaasde met een ritzege in de Tour, reed wel als snelste Mount Floyen op. De vierde plaats was voor de Portugees Nelson Oliveira, vijfde werd de wereldkampioen tijdrijden van 2015, Vasil Kirijenka.

Fietswissels

Opmerkelijk waren ook de veelbesproken fietswissels. Heel wat renners besloten voor de klim hun tijdritfiets te wisselen voor een gewone fiets. Dat ging vaak erg moeizaam, met heel wat tijdverlies als gevolg. De toppers reden nagenoeg allemaal met hun tijdritfiets naar boven.

De Belgen

Yves Lampaert was sterk op het vlakke gedeelte. Hij had zelfs lang de beste tijd halfweg, maar de klim was er voor hem te veel aan. Hij eindigde als 23ste. Laurens De Plus was onderweg trager, maar reed een sterkere slotklim. Hij werd 22ste. De beste Belg was Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts op de 16de plek, op 2:08 van de winnaar.

Dumoulin volgt op de erelijst de Duitser Tony Martin op. Die werd toch nog negende op een parcours dat hem helemaal niet lag. Zondag pakte Dumoulin met Sunweb ook al de wereldtitel in de ploegentijdrit.