Dit weten we al over de aardbeving in Mexico

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden van de aardbeving in Mexico
AFP / M. Vazquez

De dodentol van de zware aardbeving in Mexico blijft verder oplopen. Volgens de laatste gegevens van de civiele bescherming zijn er al minstens 248 mensen om het leven gekomen bij de natuurramp. 

De aardbeving vond dinsdagavond omstreeks 20u Belgische tijd plaats in de deelstaat Morelos, op zo’n 160 kilometer van Mexico-Stad. Volgens het Mexicaanse seismologisch instituut had de beving een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Er volgden nog elf naschokken, waarvan de zwaarste met een kracht van 4.

AFP / R. Schemidt


De schade is enorm. Alleen al in de hoofdstad zijn minstens twintig gebouwen volledig ingestort, waaronder een basisschool. Daarbij kwamen 21 schoolkinderen om het leven, evenals 4 volwassenen.

AFP / R. Schemidt

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft een nationaal crisisberaad gehouden en is ter plaatse gekomen om de schade op te meten. Ondertussen zijn alle vluchten op de internationale luchthaven afgelast en heeft ook de universiteit van Mexico-Stad voorlopig alle lessen opgeschort. De ziekenhuizen die beschadigd werden, zijn ook allemaal geëvacueerd.

AFP / O. Torres

De ramp vond plaats uitgerekend op de dag dat het land een van de zwaarste aardbevingen uit zijn geschiedenis herdacht. In 1985 lieten bijna 10.000 mensen het leven bij een beving met een kracht van 8,2.

AFP / O. Torres

Mexico bevindt zich in een van de meest actieve aardbevingszones ter wereld. Een groot deel van de landmassa ligt op de zich westwaarts bewegende Noord-Amerikaanse Plaat. Daaronder schuift de langzaam naar het noordoosten bewegende Cocosplaat.

AFP / P. Pardo