Vlaamse regering pakt discriminatie op werkvloer aan

De Vlaamse regering en sociale partners hebben een campagne gelanceerd waarmee ze discriminatie op de werkvloer willen tegengaan. De boodschap is dat discriminerende opmerkingen over iemands huidskleur, geslacht, geaardheid, leeftijd of handicap onaanvaardbaar zijn.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Met de slogan ‘Het is gauw gebeurd' moet duidelijk worden dat schijnbaar onschuldige grapjes of opmerkingen ook discriminerend kunnen zijn. Een flauw mopje is dan ook snel gemaakt, zoals aan een collega met een andere huidskleur vragen hoe lang hij al in België woont of aan een homoseksueel vragen wie de vrouw thuis is. Of denk aan een oudere werknemer die de vraag krijgt of hij wel weet hoe e-mails werken.

Steun van Unia

"Dat soort discriminerende opmerkingen hoort niet thuis op de werkvloer", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Daarom zette hij zijn schouders onder de campagne, samen met de Vlaamse sociale partners, verenigd in de SERV. De campagne krijgt ook de steun van Unia, het Minderhedenforum en Grip vzw.

Wake-upcall

"Dit is een campagne die iedereen zal raken", zegt SERV-ondervoorzitter Hans Maertens. De Voka-topman stak de hand ook in eigen boezem. "Ik heb dat soort flauwe grappen in het verleden ook gemaakt. Laat dit een wake-upcall zijn voor iedereen die ooit dat soort opmerkingen of flauwe grappen heeft gemaakt."

Verder moedigen de initiatiefnemers mensen aan om in te grijpen bij ongepaste uitspraken. Dat kan vriendelijk of, naargelang de ernst, op een kordate manier.

De campagne start op de radio op 21 september op Radio 1, StuBru en Joe FM. Er komen ook advertenties in kranten en op de belangrijkste sociale media zullen filmpjes verschijnen. Daarnaast zullen er campagneposters verspreid worden die op de werkvloer opgehangen kunnen worden.