Rudi Vervoort: "Oppositie had mij het verweten, als ik vertrouwen niet gevraagd had"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het vertrouwen in de regering niet vragen zou een vlucht geweest zijn. De oppositie zou het mij verweten hebben." Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in het Brussels parlement in zijn repliek op het debat over de regeringsverklaring. Opmerkelijke afwezige in het halfrond was cdH-minister Céline Fremault. In Brussel is het niet gebruikelijk dat de regering het vertrouwen van het parlement vraagt bij de start van het parlementaire jaar, wat bijvoorbeeld wel gebeurt na het debat over de beleidsverklaring van de federale regering in de Kamer. Maar dit jaar was dat volgens Vervoort wel nodig na de politieke crisis in Franstalig België van afgelopen zomer.

Verschillende oppositieleden verwezen naar het feit dat minister Fremault niet op de hoogte zou zijn geweest dat Vervoort het vertrouwen zou vragen. De regering moest na haar aankondiging overigens nog een motie hiervoor opstellen, die dan in het parlement kon worden ingediend. Bruno De Lille (Groen) betreurde dat er zelfs bij de vertrouwingsstemming politieke spelletjes gespeeld worden. "Er is niet zozeer een vertrouwenscrisis tussen de burger en politiek, maar vooral binnen de Brusselse regering", stelde Dominiek Lootens (Vlaams Belang). "Deze regering is zoals het orkest op de Titanic. Het orkest speelt in alle richtingen terwijl de Titanic zinkt", vond Johan Van den Driessche (N-VA).

Caroline Désir (PS) hoopte dat met de vertrouwensstemming een punt kan gezet worden achter de crisis na Samusocial en de demarche van cdH "want er ligt nog heel wat werk op tafel". "De echte uitdaging wordt te bewijzen dat de regering er nog staat, beslissingen kan nemen en knopen kan doorhakken in belangrijke dossiers als de lage-emissiezone", vond Jef Van Damme (sp.a).

Benoît Cerexhe stelde dat het cdH op zijn honger blijft zitten voor een aantal dossiers, zoals de zorgverzekering en de kinderbijslag. "Dat zijn twee dossiers waarvoor uw minister, Fremault, verantwoordelijk is", repliceerde Rudi Vervoort. Wat de zorgverzekering betreft, is er nog geen tekst waarover de interkabinetten onderhandelingen kunnen starten. En over de kinderbijslag loopt de discussie al lang, maar hebben niet alle partners dezelfde visie over het principe 'een kind is een kind', kaatste de regeringsleider de bal terug.

bron: Belga