“Niets uitzonderlijks” aan samenwerking met Soedanese autoriteiten

Niets uitzonderlijks aan samenwerking met Soedanese autoriteiten
Niets uitzonderlijks aan samenwerking met Soedanese autoriteiten

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is er “niets uitzonderlijks” aan het akkoord met Soedan om een identificatiemissie te sturen naar Brussel, om er de Soedanezen onder de migranten op te sporen. De N-VA’er reageerde dinsdagavond bij RTBF op de aanhoudende kritiek op de samenwerking met het “dictatoriale regime” in Soedan, onder meer vanwege Groen en de PS. De Soedanese diplomaten zijn ook geen geheime agenten, benadrukte hij. Francken, momenteel in New York voor de Algemene Vergadering van de VN, reageert kalm op de commotie. Zo’n identificatiemissie is volgens hem nodig en ook niet uitzonderlijk. “We doen het net als vele andere Europese landen, met veel Afrikaanse staten. Zoiets met Soedan ondernemen is niet uitzonderlijk, dat gebeurt bijna elke week”, verklaarde hij.

De missie bestaat volgens de staatssecretaris uit drie ambtenaren van het Soedanese ministerie van Binnenlandse Zaken. “Ze zijn gescreend door de Belgische inlichtingendiensten, en het zijn geen geheime agenten”, benadrukte Francken. Premier Charles Michel, ook in New York, wil voorlopig niet reageren.De Soedanese “identificatiemissie” is sinds maandag in het land. Bedoeling is dat de officiële delegatie uit Khartoem haar landgenoten in het Maximiliaanpark en aan het Noordstation identificeert. De Soedanezen zijn ook bereid de nodige reisdocumenten af te leveren om de illegale Soedanezen terug te laten keren naar hun thuisland.

Over de missie ontstond dinsdag heel wat commotie. De Franstalige Mensenrechtenliga (LDH) is ervan overtuigd dat de missie bestaat uit Soedanese geheime agenten, en ook Groen en de PS stellen zich vragen bij de aanpak van Francken. Ecolo-Groen vraagt tekst en uitleg in de commissie Binnenlandse Zaken, de Franstalige socialisten vragen een debat in de plenaire Kamer.

Bron: Belga