Meer geld voor wie grond verliest

Meer geld voor wie grond verliest

Gronden en het ontwikkelingsrecht van gronden ruilen, meer geld voor wie zijn grond verliest en een hogere heffing voor wie winst maakt op zijn grond. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) komt op de proppen met instrumenten om het verzet tegen de betonstop te slopen, weten Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag. De kritiek van coalitiepartners N-VA en Open Vld was niet mals op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Maar de CD&V-minister heeft niet stilgezeten deze zomer en pakt uit met instrumenten die het draagvlak bij de Vlaming moet vergroten om in stads- en dorpskernen te gaan wonen.

Met haar instrumentendecreet wil Schauvliege het niet meer aansnijden van bepaalde gebieden beter verteerbaar te maken. “En zonder die tools, kan ik niet werken”, stelt ze scherp. “Het is een noodzakelijke horde die we moeten nemen voor een betonstop tegen 2040.”De minister wil de vergoeding voor de onteigening door de overheid optrekken tot 100 procent. Een bedrag kleven op het voorstel kan ze nog niet.

Tegelijk maakt de CD&V-minister het mogelijk gronden en de ontwikkelingsrechten ervan te ruilen. Vandaag kunnen landbouwers al gronden ruilen via de Vlaamse grondenbank. “Maar ook huiseigenaars moeten hun bouwgrond op het platteland kunnen inwisselen tegen een perceel dichter bij de stad. Of een projectontwikkelaar kan zijn ontwikkelingsrecht voor een perceel op het platteland ruilen voor bijvoorbeeld een extra verdieping van zijn bouwproject in de stad.”

bron: Belga