“Achterstand drinkwaternet niet in één jaar weggewerkt”

Achterstand drinkwaternet niet in één jaar weggewerkt

Minister van Omgeving Joke Schauvliege geeft toe dat er een historische achterstand is ontstaan in het onderhoud van het leidingwaternet. “Die kan niet in één jaar tijd worden weggewerkt”, zegt ze vandaag. Door lekken in het Vlaamse waterleidingsnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) op basis van een rapport van de vereniging voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven Aquaflanders. Het verlies loopt op tot een virtuele waarde van 280 miljoen euro per jaar, geld dat de drinkwatermaatschappijen via werkingskosten doorrekenen op de waterfactuur, zegt Beenders.

Volgens Schauvliege kloppen de cijfers. “Het gaat onder meer om water dat door de brandweer wordt gebruikt, water waarmee de leidingen worden gespoeld, maar ook om bijvoorbeeld illegale aftappingen”, zegt ze. Ook Aquaflanders wijst er in een persbericht op dat de totale hoeveelheid van 180 miljoen liter niet enkel toe te dichten is aan lekken in het leidingstelsel.De drinkwatermaatschappijen worden intussen wel verplicht om de schade door lekken te beperken. In december moesten ze hun investeringsplannen voorleggen, die intussen door de regulator zijn goedgekeurd. Het gaat om langetermijnplannen. “Als we alles op één jaar zouden willen vernieuwen, zou de waterfactuur enorm stijgen. We kunnen natuurlijk ook niet heel Vlaanderen tegelijk openbreken”, besluit ze.

Volgens Aquaflanders investeert de sector jaarlijks aanzienlijk om de infrastructuur te vernieuwen. Zo wordt per jaar 500 kilometer leidingen vervangen of nieuw aangelegd.

bron: Belga