Dagelijks gaat 180 miljoen liter drinkwater verloren

Dagelijks gaat 180 miljoen liter drinkwater verloren
Foto Pexels

Door lekken in het Vlaamse waterleidingnet druppelt er elke dag 180 miljoen liter drinkwater weg. Volgens minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zal het nog even duren voor de achterstand in het onderhoud weggewerkt is.

Elke dag gaat er 180 miljoen liter drinkwater verloren in het Vlaamse waterleidingnet nog voor het uit onze kraan komt. Dat zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) op basis van een rapport van de vereniging voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven Aquaflanders. Het verlies loopt op tot een virtuele waarde van 280 miljoen euro per jaar, geld dat de drinkwatermaatschappijen via werkingskosten doorrekenen op de waterfactuur, aldus Beenders.Een nulverlies voor drinkwaterleidingen bestaat niet, benadrukt hij, maar de studie toont volgens hem wel aan dat de resultaten op zijn zachtst gezegd beter kunnen. Per kilometer Vlaamse waterleiding lekt nu gemiddeld 2.900 liter drinkwater per dag weg. De slechtst scorende drinkwatermaatschappij verliest 7.500 liter per kilometer, ofwel 6.000 liter meer dan de kleinste verspiller.

Beenders spoort minister Schauvliege aan tot actie. “Het is toch al te gek dat we in de zomer onze auto’s niet mogen wassen en landbouwers hun velden niet mogen besproeien, terwijl er elke dag zoveel water verloren gaat?”, meent hij.

Ook gebruikt door brandweer

De minister geeft toe dat er een historische achterstand is ontstaan in het onderhoud van het leidingwaternet. “Die kan niet in één jaar tijd worden weggewerkt”, zegt ze. “Bovendien gaat het onder meer om water dat door de brandweer wordt gebruikt, water waarmee de leidingen worden gespoeld, maar ook om bijvoorbeeld illegale aftappingen”, aldus Schauvliege. Ook Aquaflanders wijst er op dat de totale hoeveelheid van 180 miljoen liter niet enkel toe te dichten is aan lekken in het leidingstelsel.