Anderlecht en Weiler uit elkaar

Rene Weiler is niet langer de trainer van Anderlecht
Belga / L. Claessen

Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe trainer. Na het puntenverlies tegen KV Kortrijk heeft de omstreden René Weiler de eer aan zichzelf gehouden.

De 44-jarige Zwitser lag vooral onder vuur in de media en bij de supporters, die zaterdag in het Guldensporenstadion nog nadrukkelijk om zijn ontslag riepen. Anderlecht bleef er steken op een 2-2 gelijkspel. Het zoveelste puntenverlies al dit seizoen in de competitie.Met negen punten uit zeven duels staan de Brusselaars voorlopig pas negende in de stand. En dat terwijl de landskampioen op papier versterkt uit de zomertransferperiode is gekomen.

Niet alleen de povere resultaten, maar ook het weinig spectaculaire voetbal zette kwaad bloed bij een groot deel van de paars-witte aanhang. Vorig seizoen leverde die op de tegenaanval gerichte aanpak de landstitel en de kwartfinales van de Europa League op, waardoor Weiler wat krediet opbouwde.

Kums

Door het aantrekken van onder meer Sven Kums hoopte het bestuur van Anderlecht dat er dit seizoen wat meer op balbezit gespeeld zou worden in het Astridpark, meer in lijn met de traditie van de recordkampioen.

Maar tussen Weiler en de voormalige Gouden Schoen bleek het niet echt grote liefde. Zo werd Kums eens in de tribunes gezet. In de Champions League moest hij tegen Bayern München centraal achterin postvatten en zaterdag zat hij in Kortrijk 90 minuten op de bank.

Toch was het bestuur van Anderlecht geen vragende partij om Weiler te ontslaan. Het was de Zwitser zelf die aanstuurde op een breuk, waardoor de Brusselaars op zoek moeten naar een vervanger. Na het vertrek van Besnik Hasi bleek anderhalf jaar geleden al dat dat geen eenvoudige opdracht is.

Opvolger?

In afwachting neemt assistent Nicolas Frutos de sportieve leiding op zich, met de hulp van David Sesa en Thomas Binggeli. Weiler zelf kreeg gisteren al meteen een aanbieding van de Duitse eersteklasser Wolfsburg.

De werkgever van Koen Casteels, Landry Dimata en Divock Origi zocht een opvolger voor Andries Jonker, maar stelde uiteindelijk een andere Zwitser aan, Martin Schmidt.