Kenny Belaey versus het iconische Kjeragbolten in Noorwegen

Kenny Belaey Kjeragbolten

Vraag een doorwinterde hiker naar zijn favoriete bestemmingen en de kans is groot dat de Kjeragbolten bovenaan het lijstje staat. Het is een curieus staaltje toverkunst van moeder natuur: een ronde rots, gevormd in de laatste ijstijd, geklemd tussen twee rotswanden van de berg Kjerag. 

De iconische rots is een geliefde fotolocatie voor zowel avontuurlijke wandelaars als BASE-jumpers, en vormde voor onze fietsheld Kenny Belaey een uitdaging van formaat.“We begonnen rond de middag te klimmen,” vertelt Kenny Belaey. “Vier uur omhoog, met mijn enduro-MTB aan de hand en mijn trialbike gedemonteerd op de rug. Het landschap vol fjorden rond de Kjerag is verbluffend. En top om trialactie in beeld te brengen. Helaas zat er eenmaal bij de Kjeragbolten aangekomen niet veel jus meer in de benen. De klim en de vermoeidheid van de voorbije dagen begonnen immers hun tol te eisen.”

“Ik viel bijna 984 meter naar beneden!”

Hoewel Kenny’s eerste sprong op de rots goed verliep, eindigde de tweede poging ei zo na dramatisch. “Zodra ik neerkwam, verloor ik m’n evenwicht. De rots zelf is niet alleen superglad, ook de ronde vorm maakte het een heel lastig obstakel om te bedwingen met een fiets.” Net genoeg controle dus, want in dit geval was een val van 984 meter net iets reëler dan een strafpunt van een jury.

Kenny Belaey
© Belaey Drones

“Ik voelde mezelf bleek worden en ik stond te trillen op mijn benen. Het hakte er flink in. En na mijn bijna-val was er niets dat me kon overhalen om nog eens te springen.” Een confronterende ervaring voor Kenny dus. “Natuurlijk ben ik maar al te blij dat alles goed is afgelopen. Of je nu fietst, gaat trekken of klimmen, je gezond verstand gebruiken blijft de beste bescherming.”

Check Kenny’s avontuur in Noorwegen: