Peeters dreigt met boetes voor koppige werkgevers

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wie onvrijwillig deeltijds werkt en meer uren wil, moet die ook krijgen, zoniet dreigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) met een boete voor de werkgever. Dat schrijft De Morgen. Vakbonden en werkgevers reageren niet enthousiast op de maatregel. Bijna 38.000 mensen, voornamelijk vrouwen, zouden voltijds willen werken, maar krijgen daar de kans niet toe. Ze hebben een deeltijdse job, vaak als schoonmaakster, kassierster in de supermarkt of verkoopster in een winkel. Om het inkomensverschil met iemand in werkloosheid groot genoeg te houden, krijgen ze een zogenaamde inkomensgarantie-uitkering (IGU) van de overheid bovenop hun loon.

De regering heeft de uitkering de facto verlaagd en de voorwaarden om in aanmerking te komen verstrengd. Bedoeling is die deeltijdsen voltijds aan de slag te krijgen. Nu worden ook de werkgevers betrokken. Als zij werknemers met een IGU geen extra uren aanbieden, riskeren ze een boete, op voorwaarde dat er uren beschikbaar zijn.

Als de werkgever vacatures heeft, moet hij die aanbieden bij de werknemer in kwestie. Gebeurt dat niet en worden er binnen het jaar bijvoorbeeld andere mensen aangenomen, dan kan de werkgever een boete krijgen van 25 euro per maand per werknemer. Indien de werknemer daarentegen niet ingaat op een aangeboden vacature, dan verliest hij zijn extra uitkering.

bron: Belga