Jeugdhuizen krijgen drie miljoen euro

BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) kent 3,145 miljoen euro subsidies toe aan 46 jeugdhuizen. De projecten moeten artistieke expressie en ondernemerschap bij jongeren aanwakkeren.

In totaal krijgen 75 projecten van 46 jeugdhuizen elk het maximumbedrag van 45.000 euro, of alles samen meer dan 3 miljoen euro. De jeugdhuizen kunnen met de middelen medewerkers aanwerven die volgend jaar een project zullen uitwerken rond de thema’s artistieke expressie en ondernemerschap. Van de gesubsidieerde projecten moeten er 41 de artistieke expressie van jongeren bevorderen, terwijl 34 projecten het ondernemerschap aanwakkeren.

Diverser publiek

Sinds 2014 kunnen jeugdhuizen die personeel in dienst hebben jaarlijks een projectsubsidie aanvragen. In 2014 werden nog maar 42 dergelijke projecten gesubsidieerd. Vandaag is dat aantal gestegen naar 75 projecten. De toename van het aantal aanvragen leidde op vier jaar tijd tot een budgetverhoging van 68%. Iets meer dan de helft van de projecten situeert zich in de centrumsteden. Maar ook in kleinere steden en gemeenten zoals Avelgem, Zele en Mol, komt er in 2018 een projectwerking.

“Het gaat telkens om projecten van, voor en met jongeren, die bovendien op korte termijn voor nieuwe jobs zorgen in de jeugdhuissector”, zegt Gatz (foto links). “Tegelijk dagen we op die manier de jeugdhuizen uit om hun doelgroepen te vergroten en diverser te maken. We willen immers zoveel mogelijk jongeren het jeugdhuis laten ontdekken.”