Deense mannenploeg biedt bijna 70.000 euro aan vrouwenploeg aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het rommelt bij de Deense voetbalbond (DBU). De nationale vrouwenploeg en de DBU vinden maar geen vergelijk over de verloning van de speelsters. Door een staking van de speelsters werd de vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland afgelopen vrijdag niet gespeeld. De nationale mannenploeg bood zelfs aan om jaarlijks meer dan 500.000 Deense kroon (ongeveer 68.000 euro) aan de vrouwenploeg te betalen. Dat veegde de DBU echter van tafel waardoor de patstelling blijft voortduren en de WK-kwalificatiewedstrijd van komende dinsdag in het gedrang komt, schrijft BBC. Het conflict draait rond het tewerkstellingsstatuut van de vrouwen. De DBU is van oordeel dat vrouwen niet langer als werknemers van de bond kunnen worden beschouwd, tot groot ongenoegen van de Deense spelersorganisatie (PFA). Beide partijen zouden al negen maanden onderhandelen om tot een vergelijk te komen.

De DBU deed in aanloop naar de wedstrijd tegen Nederland een nieuw, tijdelijk voorstel dat te nemen of te laten was tegen zaterdagmiddag. De speelsters besloten het voorstel niet te aanvaarden en weigerden om vriendschappelijke partij te spelen.

Een dag later deed de SPF op haar beurt twee tegenvoorstellen. Een van de twee voorzag in een jaarlijkse financiële bijdrage van de mannen. Zij toonden zich bereid om elk jaar ongeveer 68.000 euro van hun eigen premies af te staan aan de vrouwelijke collega's. De DBU kon zich hier niet in vinden en verwierp beide voorstellen.

Dinsdag staat een kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije op het programma. De PFA laat in een persmededeling weten dat de speelsters alles in het werk stellen om een akkoord te vinden en de wedstrijd af te werken. Bij de DBU valt te horen dat indien de staking verder zou gaan, de bond "andere speelsters moet zoeken of zich zal moeten terugtrekken".

Denemarken was tijdens afgelopen EK, waar ook de Red Flames aan deelnamen, nog verliezend finalist tegen gastland Nederland.

In september vorig jaar deed Ives Serneels, de bondscoach van de Red Flames, nog een oproep aan de Rode Duivels om een deel van hun premie af te staan om andere takken binnen de voetbalbond financieel te helpen.

bron: Belga