Congolese paspoorten plots nog maar een maand geldig

De plotse beslissing van de Congolese regering om de semi-biometrische paspoorten die nog in omloop ongeldig te verklaren vanaf 16 oktober, verhit de gemoederen. Viceminister van Buitenlandse Zaken Aggée Aje Matembo Toto heeft de maatregel vrijdag aangekondigd. Hij heeft heel wat praktische gevolgen voor de Congolezen die kunnen reizen: zo zullen ze vanaf dan het grondgebied niet langer kunnen betreden of verlaten. De kranten in Kinshasa noemen de maatregel “ongelegen” en “niet realistisch”. De regering wordt gevraagd de maatregel terug te draaien. Het regime rechtvaardigt de beslissing door te verwijzen naar veiligheidsoverwegingen en de noodzaak om de identificatie van de burgers te uniformiseren. Regeringswoordvoerder Lambert Mende voegde daaraan toe dat het semi-biometrisch paspoort niet betrouwbaar is omdat het gewoon met een gescande foto aangevraagd kan worden. Het gaat om een beslissing “voor het welzijn van de bevolking”, aldus Mende.
“Het paspoort van landgenoten die zich in het buitenland bevinden en willen terugkeren, zal ingetrokken worden aan de grens”, aldus Toto in zijn persbericht. “Ze krijgen een kopie waarmee ze een nieuw biometrisch paspoort kunnen aanvragen.”

Bij de voorstelling van de nieuwe biometrische paspoorten, in november 2015, had de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda nog gezegd dat de paspoorten die nog in omloop waren geldig bleven tot hun vervaldatum. De jongste exemplaren van deze semi-biometrische paspoorten werden afgeleverd eind 2015, en zouden dus nog tot eind 2020 geldig zijn.Wat Toto in zijn communiqué niet vermeldt, is dat de nieuwe paspoorten 185 dollar kosten, en dat dit met bankkosten inbegrepen kan oplopen tot 260 dollar. Een onderzoek van Reuters, dit voorjaar gepubliceerd, toonde eerder al aan dat van dat bedrag slechts 65 dollar naar de lege staatskas gaat. De rest verdwijnt in de zakken van het Belgische paspoortbedrijf Semlex en een bedrijf dat in handen is van een vertrouwelinge van president Joseph Kabila.

bron: Belga