Artsen Zonder Grenzen willen humanitaire toegang tot Rakhine in Myanmar

door
Belga
Leestijd 1 min.

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft Myanmar opgeroepen om hulporganisaties onmiddellijke toegang te verschaffen tot de staat Rakhine, om daar tegemoet te komen aan "massale humanitaire noden". "Onze teams in Bangladesh horen alarmerende verhalen over zwaar geweld tegen burgers in het noorden van Rakhine", aldus Karline Kleijer van AZG in een persbericht. "Er zijn berichten over ernstige interne ontheemding van Rohingya, etnische bevolkingen van Rakhine en andere minderheden. Dorpen en huizen zijn platgebrand, waaronder twee van vier ziekenhuizen van AZG."

De crisis begon op 25 augustus, toen het leger van Myanmar een operatie opstartte in Rakhine, als reactie op een aanval door vermoedelijke Rohingya-militanten op legerbases en politieposten. Daarbij kwamen 12 veiligheidsfunctionarissen om. Het leger zei bijna 400 vermoedelijke rebellen te hebben gedood.

Volgens de Verenigde Naties zijn naar schatting 409.000 Rohingya-moslims sindsdien gevlucht naar buurland Bangladesh. Volgens AZG zouden nog honderdduizenden mensen in het noorden van Rakhine zonder enige vorm van humanitaire hulp zitten.

Bron: Belga