84-jarige oprichter neemt plaats van gevangen zonen in als CEO van grootste vleesverwerker

De Braziliaanse vleesverwerker JBS, marktleider wereldwijd, heeft de 84-jarige oprichter van het bedrijf, Jose Batista, aangeduid als nieuwe CEO. Batista’s zonen en topmannen van het bedrijf, de 47-jarige Wesley en de jongere Joesly, worden immers vastgehouden in een onderzoek naar een corruptieschandaal waar ook de Braziliaanse president Michel Temer bij betrokken is. Dat schrijft Reuters op basis van een persbericht van het bedrijf zondag. Jose Batista zal aan het hoofd van JBS worden bijgestaan door drie adviseurs, onder wie de 25-jarige zoon van Wesley.
Wesley en Joesly Batista zouden miljoenen euro’s aan smeergeld hebben betaald, maar bereikten met de Braziliaanse justitie een akkoord om een gevangenisstraf te ontlopen. Ze moesten een schikking van 110 miljoen reaal (30 miljoen euro) betalen en hun medewerking bij het onderzoek naar Temer beloven.
Het Braziliaanse gerecht vindt nu echter dat de broers misbruik maken van het akkoord en dat niet voldoende naleven. Ze verzwegen onder meer enkele belangrijke details. Wesley Batista zou zich ermee ook verrijkt hebben: hij verkocht voor het nieuws bekendraakte van de beschuldigingen naar Temer – op 17 mei – aandelen van JBS en kocht dollars aan. Daags nadien daalde de koers van JBS fors, terwijl de dollar won ten opzichte van de reaal.

bron: Belga