We nemen te korte lunchpauzes

Meer dan de helft van de Britten neemt geen volledige lunchpauze op het werk. In België is het niet veel beter gesteld.

Uit een studie van de jobsite Total Jobs bij 7.135 Britten blijkt dat 56% geen volledige lunchpauze neemt. Gemiddeld nemen werknemers een pauze van 27 minuten, terwijl ze -eveneens gemiddeld- recht hebben op 40 minuten. Een kwart zegt zelfs de lunchonderbreking meerdere keren per week over te slaan. Zo lopen onze buren van over het Kanaal over een hele carrière maar liefst 33.264 pond (37.825 euro) mis omdat ze tijdens de middag ‘gratis’ doorwerken.Te veel werk

De reden die het vaakst aangehaald wordt, is dat er te veel werk op de plank ligt. Nochtans blijkt uit onderzoek net dat we meer werk gedaan krijgen als we wél een pauze inlassen. Bovendien is er een verband vastgesteld tussen lunchbreaks en het vermijden van burn-outs.

Geen ruimte

Een andere reden die aangehaald wordt om het werk ‘s middags niet te onderbreken is een gebrek aan kennis. Sommige mensen weten gewoon niet dat ze wettelijk recht hebben op een pauze. Een derde reden die veel terugkwam bij de studie is dat men simpelweg nergens naartoe kan. Zo hebben sommige kantoren geen eetzaal of ontspanningsruimte.

Uit eerder onderzoek van de jobsite Monster blijkt dat ook Belgen hun werk vaak niet stilleggen om een middagmaal te nuttigen. Zo’n 29% van onze landgenoten slaat de lunchbreak gewoon over. Bij 18% duurt die nauwelijks een kwartier. Voor 33% van de werknemers is dat tussen 30 en 45 minuten en 21% neemt een uur de tijd.