WB veldrijden - Mathieu van der Poel demonstreert in Iowa

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 22-jarige Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zondag de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen, de Jingle Cross Iowa, gewonnen. De Nederlander zette reeds in de openingsronde een solo op en domineerde zo de hele wedstrijd. In een sprint voor de tweede plaats was Laurens Sweeck sterker dan Quinten Hermans. Kevin Pauwels werd vierde voor de Nederlander Lars van der Haar. Wereldkampioen Wout van Aert kende over halfcross pech en moest genoegen nemen met de 14e plaats op 2:32 van Mathieu van der Poel. Het was de Nederlander Mathieu van der Poel die een ware blitzstart nam, waardoor het hele pak meteen op een lang lint werd getrokken. Halfweg de eerste ronde versnelde Van der Poel nogmaals en sloeg meteen een kloof. Achter hem vormde zich een groep met tien renners waaronder wereldkampioen Wout van Aert, Quinten Hermans, Lars van der Haar, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Laatstgenoemde scheurde zich eveneens af van die groep en trok alleen in de tegenaanval op een ontketende Mathieu van der Poel. Die vatte de vierde ronde, van tien in totaal, aan met een voorsprong van maar liefst 25 seconden op Sweeck.

Quinten Hermans volgde wat verderop en daarna kwam een groepje met Wout van Aert, Daan Soete, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar dat volgde op 39 seconden van de Nederlandse kampioen. Laurens Sweeck kreeg in zijn achtervolgingswerk de steun van Quinten Hermans. En dan sloeg het noodlot toe bij Wout van Aert. Hij kende mechanische pech, moest zijn metgezellen laten rijden met een lekke voortube en zakte weg naar de 19e plaats.

Van der Poel liet het niet aan zijn hart komen en bleef zijn eigen tempo bepalen. Na Hermans en Sweeck kregen we bij het ingaan van de zesde ronde een groep met Toon Aerts, Michael Boros, Lars van der Haar, Gianni Vermeersch, Daan Soete, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Jens Adams. Mathieu van der Poel bleef als een metronoom rondfietsen en kwam niet meer in de problemen. Enkel de strijd voor de tweede plaats leverde nog wat spanning op. Daarin toonde Laurens Sweeck zich net iets beter dan Quinten Hermans.

Mathieu van der Poel was zondag al de beste in Eeklo en volgt in Iowa Wout van Aert op als eindlaureaat.

bron: Belga