Lage opkomst voor pro-Trump-betoging in Washington

In Washington vond zaterdag een betoging plaats om Amerikaans president Donald Trump te steunen. De aankondigde “mother of all rallies” (moeder aller bijeenkomsten) draaide echter veel kleinschaliger uit dan voorzien; slechts een paar honderd Trump-sympatisanten tekenden present op de National Mall. In de aanloop naar de betoging had de politie alle omliggende straten geblokkeerd met vrachtwagens en werd het grasveld aan het Washingtonmonument afgezet met hekken. De bijeenkomst had volgens de organisatoren als doel om een boodschap van eenheid te verspreiden en te laten zien dat aanhangers van Trump ook diversiteit steunen. Zo waren er naast de traditionele figuren die het woord nemen, ook sprekers van “Latinos for Trump” en “Gays for Trump”.
Tijdens de betoging waren er enkele kleine incidenten. Even was de sfeer gespannen toen tegenbetogers van “Black Lives Matter” kwamen opdagen met spandoeken. De organisatoren van de Trump-rally gaven hen “twee minuten tijd van ons platform om jullie boodschap te verspreiden”. Daarna werd de groep door de politie weggestuurd van de bijeenkomst. Eerder werd een vrouw die met een megafoon een van de sprekers onderbrak, weggeleid door een groep “USA! USA! ” scanderende betogers.
In de buurt van het Washingtonmonument vond zaterdag nog een andere, niet-gerelateerde betoging plaats van Juggalo’s, fans van het rapduo Insane Clown Posse, die hun gezichten als clowns beschilderen en van wie het logo een figuur met een bijl is. De groep wordt door de FBI als een criminele bende bestempeld, waartegen ze zaterdag betoogden. Zij kwamen met ongeveer 1.500 mensen afgezakt naar Washington, en overtroffen de pro-Trump-betogers duidelijk in aantal.

Bron: Belga