Hamilton pakt zege in Singapore, Vandoorne haalt met zevende plaats beste resultaat tot dusver

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lewis Hamilton (Mercedes) heeft vandaag de Grote Prijs Formule 1 van Singapore op zijn naam geschreven. De Brit vergroot na afloop van de veertiende WK-manche van het seizoen zijn voorsprong in de WK-stand op de Duitser Sebastian Vettel (Ferrari), die meteen na het startsein al werd uitgeschakeld. Stoffel Vandoorne (McLaren) lukte met de zevende plaats zijn beste resultaat ooit. Daarmee verwierf hij zes punten. Vlak na de (natte) start moest de safety car al meteen ingrijpen toen Räikkönen in aanrijding kwam met de Nederlander Max Verstappen (Red Bull). Ook de vanuit polepositie vertrokken Vettel, viervoudig winnaar in Singapore, raakte betrokken in de crash. De drie rijders mochten meteen een punt zetten achter hun GP.

Hamilton, die in de kwalificaties pas de vijfde tijd had gereden, profiteerde optimaal en reed naar de koppositie op het door de regen kletsnatte stratencircuit van Marina Bay, waar het lastig inhalen is. Die zou hij niet meer uit handen geven. Hamilton had aan de finish 4.507 voorsprong op de Australiër Daniel Ricciardo (Red Bull), goed voor zijn derde opeenvolgende GP-zege. Hamiltons Finse teamgenoot Valtteri Bottas werd derde op 8.800. In de WK-stand telt Hamilton nu 28 punten voorsprong op Vettel.

Vandoorne, die als negende van start ging, finishte twee plaatsen hoger. Daarmee eindigde hij voor de derde keer in de punten. Eerder dit seizoen pakte de West-Vlaming al een punt in de GP van Hongarije. Vorig jaar sprokkelde Vandoorne eveneens een punt in de GP van Bahrein, de enige race die hij in 2016 afwerkte. Zijn Spaanse ploegmaat Fernando Alonso, die bij de start ook betrokken was in de chaos, stapte al vroeg uit de race.

Na verschillende interventies van de safety car werden niet alle voorziene 61 ronden afgewerkt, de organisatoren beslisten de GP niet langer dan ruim twee uur te laten duren.

Op 1 oktober staat in Kuala Lumpur de volgende GP, die van Maleisië, op het programma.

bron: Belga