Greenpeace ‘begraaft’ de dieselwagen op Autoloze Zondag

Greenpeace 'begraaft' de dieselwagen op Autoloze Zondag

Een honderdtal kinderen en sympathisanten van milieuorganisatie Greenpeace hebben vandaag naar aanleiding van de Autoloze Zondag symbolisch de dieselmotor ten grave gedragen in de Brusselse Belliardstraat. “Dieselauto’s zijn even ongepast in stadscentra als een rokershoek in een ziekenhuis.” Greenpeace wilde met de actie de schadelijke uitstoot van dieselwagens aankaarten. De organisatie meet op de drukke Brusselse verkeersas sinds 12 september de uitstootwaarden en wilde het verschil aantonen met deze dag zonder, of met weinig, wagens. Na het eerste half uur op Autoloze Zondag is de vervuiling van stikstofdioxide (NO2) al met een derde afgenomen tot 45 microgram per kubieke meter, aldus Greenpeace.

Het gezelschap trok in stoet door de Belliardstraat achter een kar met daarop een doodskist met onder meer een knalpot aan bevestigd. De dieselkist kreeg nadien een symbolische begrafenis, naast de tombe van de steenkool. Een derde staat reeds klaar voor benzine.“We zijn vergiftigd door diesels, en de enige manier om onze lucht weer snel gezond te maken, is zo snel mogelijk afstappen van zulke verbrandingsmotoren”, aldus Joeri Thijs van Greenpeace België. “Dieselauto’s zijn even ongepast in stadscentra als een rokershoek in een ziekenhuis.”

Volgens Greenpeace moeten de steden in de toekomst op maat van de mens en niet op die van de auto’s ingericht worden. “Dit is het moment voor politici om zo’n mobiliteit van de toekomst vorm te geven, opdat we allemaal gezonde lucht kunnen inademen”, dixit Thijs.

Greenpeace stuurde vorige maandag nog een ingebrekestelling naar de bevoegde Vlaamse en Waalse ministers, Joke Schauvliege en Carlo Di Antonio, over de luchtkwaliteit.

bron: Belga