Twee verdachten aanslag Londen opgepakt

AFP PHOTO / Chris J Ratcliffe

Na de mislukte aanslag in de Londense metro heeft de Britse politie twee verdachten opgepakt. De dader handelde waarschijnlijk niet alleen.

Zaterdag werd een 18-jarige man opgepakt. Hij werd ’s ochtends door de politie van Kent gevat in het havengebied van Dover. ’s Avonds werd nog een tweede verdachte gearresteerd. Het ging om een 21-jarige man die rond 23u50 opgepakt werd in Hounslow. Om het onderzoek niet in het gedrang te brengen geeft de politie geen details vrij over de twee mannen. De ordediensten lieten weten nog op zoek te zijn naar andere betrokkenen. Bij de aanslag op een metrostel in station Parsons Gree vielen dertig gewonden. Het explosief kwam niet volledig tot ontploffing. De TATP-springstof was verpakt in een emmer met nagels.Geen lone wolf

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd was de dader van de aanslag waarschijnlijk geen ‘lone wolf’. Dat zei ze op de openbare omroep BBC. Op de vraag of terreurbeweging Islamitische Staat, die de aanval opeiste, ook echt achter de aanslag zit, antwoordde Rudd: «Het is onvermijdelijk dat IS zich mengt in het debat over aanslagen en probeert de verantwoordelijkheid op te eisen. We hebben nog geen elementen die dat bevestigen.»

Rudd haalde ook nog uit naar de Amerikaanse president Donald Trump, die na de aanslag tweette dat de daders van de aanslag gekend waren bij de politie. «Het is nooit goed om te speculeren over een lopend onderzoek, en dan heb ik het ook over de president van de VS», zei ze. «Het is pure speculatie.»

Gisteren in de loop van de dag werd het terreurniveau, dat na de aanslag verhoogd was, teruggebracht van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’.