Filmfestival Oostende – “Net als een huis bouw je een film niet alleen”

De film ‘Home’ van Fien Troch is zaterdagavond in het Kursaal in Oostende de grote winnaar van de Ensors 2017 geworden. ‘Home’ wint zes beeldjes. Voor Troch is de Ensor voor Beste Film de mooiste. ‘Home’ wordt bekroond met de prijzen voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Montage. Het is daarmee de grote slokop van de achtste Ensors. Voor Fien Troch is de prijs voor Beste Film de mooiste. “Die is het meest omvattend. De prijs voor regie is natuurlijk ook prachtig, maar een goede regisseur kan je ook maar zijn met een goede film”, vindt Troch. “Net als een huis bouw je een film niet alleen. Dit is dus een prijs voor de ganse ploeg. Zonder hen had ik dit niet gekund.”
Waar de prijzen precies een plaats zal krijgen in huis, is momenteel nog een vraagteken. Ook de Zilveren Leeuw voor beste regie die Troch won in Venetië wacht nog op een plekje. “Ik woon te klein om ze allemaal een mooie plaats te geven. Ik ga een grote schouw nodig hebben”, grapt de winnares.
Ook de mannelijke cast van ‘Home’ viel in de prijzen. Loïc Bellemans, Mistral Guidotti en Sebastian Van Dun krijgen samen de Ensor voor Beste Acteur. “Het is een grote verrassing”, zeggen de acteurs. “Niet alleen deze prijs, maar ook alle andere beeldjes die de film gekregen heeft. Wat een mooie avond.”

bron: Belga