Beke: “Je kan geen centrumpartij zijn als je het discours van het Vlaams Belang overneemt”

Beke: "Je kan geen centrumpartij zijn als je het discours van het Vlaams Belang overneemt"

“N-VA is in 2014 groot geworden door het Vlaams Belang leeg te vreten, en nu doen ze er in hun discours alles aan om die kiezers voor zich te blijven winnen”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke vandaag in een interview in Het Nieuwsblad. Kan CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de grootste partij blijven op lokaal vlak? N-VA scoort al geruime tijd hoger in de peilingen en heeft de vaste ambitie om de rol van leidende centrumpartij over te nemen.

In het interview met Het Nieuwsblad toont CD&V-voorzitter Beke zich niet mals voor de gewezen kartelpartner. “Je kan geen centrumpartij zijn als je het discours van het Vlaams Belang overneemt”, klinkt het. Of nog: “N-VA is in 2014 groot geworden door het Vlaams Belang leeg te vreten, en nu doen ze er in hun discours alles aan om die kiezers voor zich te blijven winnen.”Beke verwijst daarbij naar de tweets van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. “We voeren met de regering een centrum­beleid, maar zij vertalen dat in een rechts discours. Dat is hun keuze. Het enige voordeel is dat dit het verschil tussen de twee partijen alleen maar duidelijker maakt. De vraag is alleen of je zo het samenleven duurzaam verbetert.”

Volgens Beke staan de kiezers in 2018 voor een belangrijke keuze: “Kiezen zij voor een duidelijk project dat de mensen verbindt en de samenleving versterkt, of kiezen ze voor een model waarbij voort­durend tweedracht wordt gezaaid en een discours van islamofobie wordt gevoerd?”

Bij N-VA geeft men geen commentaar op de uitspraken van Beke.

bron: Belga