Vlaams Belang wil “gerichte opsporing” van illegalen in Antwerpen

Om de problemen veroorzaakt door inwoners zonder verblijfsstatuut in Antwerpen te bekampen, heeft Vlaams Belang een tiental voorstellen klaar die illegaliteit als een crimineel feit aanpakken. De partij richt net als enkele jaren geleden een meldpunt voor illegaliteit op en vraagt burgemeester Bart De Wever (N-VA) om binnen de lokale politie een speciale eenheid op te richten van agenten die actief en gericht illegalen opsporen en oppakken met het oog op uitzetting. “We merken dat De Wever oude ideeën van ons recycleert, zoals een Belgische gevangenis in Marokko, dus geven we hem bij deze wat extra inspiratie”, aldus Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter. Vlaams Belang trapt het politieke jaar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Antwerpen af met een campagne rond illegaliteit en bijhorende deurmatten met de boodschap “Illegalen Niet Welkom”. De partij schat dat er in Antwerpen zeker 20.000 buitenlanders illegaal verblijven en stelt dat dat problemen op het vlak van criminaliteit met zich meebrengt en dat de illegalen in kwestie genieten van rechten als onderwijs en gezondheidszorg, zonder zelf een bijdrage te leveren in de vorm van belastingen.

“Cijfers verkrijgen is moeilijk, maar het bestrijden van illegaliteit is duidelijk geen prioriteit voor dit stadsbestuur”, vindt Dewinter. “Van de door de politie onderschepte illegalen mag 30 procent meteen beschikken, krijgt 55 procent het bevel om het land te verlaten -een vodje papier-, wordt 9 procent opgesloten en wordt slechts 6 procent daadwerkelijk gerepatrieerd.”

Het VB vraagt onder meer een einde aan de “gedoogpolitiek” ten opzichte van illegaliteit, een “illegaleneenheid” binnen de Antwerpse politie, meer plaatsen voor illegalen in gesloten centra, registratie van schoollopende kinderen van illegalen en het consequent voor 48 uur bestuurlijk aanhouden van alle illegalen die de politie aantreft.

bron: Belga