Trump verlengt de na 9/11 uitgeroepen “noodtoestand”

Trump verlengt de na 9/11 uitgeroepen "noodtoestand"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand, uitgeroepen na de aanslagen van 11 september 2001, verlengd. Daardoor krijgt de “tijdelijke staat van nationale nood” zo zoetjesaan een permanent karakter. Dat meldt de krant USA Today. De oorspronkelijk uitgeroepen had de bedoeling om de president enige armslag te geven tot het Congres zich kon richten op maatregelen na de terreuraanslagen op, onder andere, de Twin Towers. De noodtoestand is met het besluit van Trump aan haar zestiende verlenging toe.
De noodtoestand geeft de president extra vrije ruimte om wettelijke beperkingen over het gebruik van het militaire apparaat, van de National Guard en van reservetroepen te omzeilen. Onduidelijk is evenwel over hoeveel extra bevoegdheden de president beschikt. In theorie en volgens de wet moet de bewoner van het Witte Huis om de zes maanden rapporten over de “state of emergency” aan het Congres voorleggen. Dat is haast nooit gebeurd, ook al omdat het Congres zelf daar weinig interesse voor lijkt te hebben.
Zowel Bush junior als Barack Obama en Trump verdedig(d)en de verlenging met het argument dat de terreur nog niet is uitgeroeid.

bron: Belga