Orgel van Bozar mag na vijftig jaar publiek weer verblijden

Na vijftig jaar kan het publiek vrijdagavond in de Brusselse Bozar zich weer in vervoering laten brengen door de klanken van het orgel van Victor Horta. Dat werd helemaal gerestaureerd en wordt ingehuldigd op het openingsconcert van het orgelfestival InORGuration. Het instrument werd in 1930, twee jaar na de inwijding van het Paleis voor Schone Kunsten, geïnstalleerd. Na heel wat mooie jaren werd het in 1967 door een brand het zwijgen opgelegd. Pas in 1988 werd er onder leiding van organist Bernard Foccroulle beslist om de vierduizend orgelpijpen in ere te herstellen. Na een groots renovatieproject beschikt Bozar vandaag opnieuw over een monumentaal instrument, dat voor het eerst aan het publiek wordt voorgesteld tijdens het orgelfestival InORGuration. Het festival loopt van 15 tot 22 september, en is ook de opener van het muziekseizoen voor Bozar.
Het orgel is het bewijs dat het nieuwe muziekseizoen van BOZAR in teken van vernieuwing staat. “Gezien de quasi oneindige mogelijkheden van het instrument wil BOZAR zijn muzikale horizon dan ook uitbreiden, en dit vanaf het begin van het nieuwe seizoen”, klinkt het in het programmaboekje.
Het openingsconcert staat op 15 september onder leiding van Olivier Latry, titularis van de orgels van de kathedraal Notre-Dame van Parijs. Latry wordt daarbij vergezeld door Belgian National Orchestra en zijn gloednieuwe muziekdirecteur Hugh Wolff.
Op 18 september brengt bezieler Bernard Foccroulle zelf een wereldcreatie die oude en hedendaagse muziek zal combineren. Het orgel komt ook nog aan bod tijdens een van de filmconcerten van de UFA Film Nights op 21 september.
Het Orchestre Philharmonique de Liège zorgt op 22 september voor de afsluiter met de Symfonie n° 3 “met orgel” van Camille Saint-Saëns onder leiding van Christian Arming.

bron: Belga