‘CodesCool’ leert jongeren op school programmeren

'CodesCool' leert jongeren op school programmeren

Scholieren in zo’n vijfentwintig Vlaamse scholen kunnen dit schooljaar buiten de lesuren leren programmeren, via het project ‘CodesCool’. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) vrijdag aangekondigd op de opening van het evenement ‘De Digitale Duik’ van telecombedrijf Telenet. Op dat evenement kunnen ouders en jongeren kennismaken met nieuwe, digitale technologie. Vandaag en dit weekend verwacht het telecombedrijf Telenet in recreatiedomein De Schorre in Boom duizenden ouders en kinderen, die kunnen kennismaken met nieuwe technologieën zoals drones, virtual reality, maar ook met bekende videobloggers. Er is ook aandacht voor digitale gevaren. Tenelet zegt jong en oud veilig en bewust kennis te willen laten maken met de nieuwe technologieën en zo ook het wederzijds begrip tussen de generaties te verhogen.
Het evenement werd geopend door minister Philippe Muyters. Hij kondigde daarbij het initiatief CodesCool aan, een codeerprogramma dat alvast dit schooljaar in vijfentwintig scholen wordt ingepast.

“Er zijn in Vlaanderen schitterende initiatieven om jongeren computer skills bij te brengen, maar ons doel is echt om zo veel mogelijk kinderen te bereiken”, zegt Muyters. “Het gloednieuwe project ‘CodesCool’, waar we 64.000 euro in investeren, moet het probleemoplossend denken van kinderen in de eigen basisschool aanscherpen, bijvoorbeeld tijdens middagpauzes of vlak na schooltijd. Maar we betrekken ook meteen de leerkrachten en bieden hen kant-en-klare pakketten aan, waardoor de expertise in huis blijft.”
De CodesCools, in samenwerking met de Odisee-hogeschool, worden in de scholen zelf en gratis aangeboden, dit om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Na een evaluatie wordt het later mogelijk uitgebreid naar meer scholen.bron: Belga