Actie Volvo Car Gent – Volvo-directie: moeilijke uitslag, “maar geef ons een kans”

In Gent is de staking bij Volvo Cars afgelopen, nadat 42,29 procent van de arbeiders het akkoord van directie en vakbonden heeft aanvaard. Dat is geen meerderheid, maar het akkoord kon enkel verworpen worden indien 66,67% er zich zou tegen hebben verzet. De productie wordt dus hervat, ondanks een duidelijk signaal van het personeel. “Een moeilijke uitslag, dat beseffen we. Maar we vragen een kans om het vertrouwen terug te winnen. Dat kan je slechts doen door er elke dag aan te werken”, zegt woordvoerder Mark De Mey. In het verzoeningsakkoord dat donderdagochtend is voorgesteld, belooft de directie tijdelijke werkkrachten in dienst te houden tot het vast personeel de nieuwe werkverdeling na het vertrek van het model XC60 in de vingers heeft. Er komen extra compensaties voor weekendwerk en bijkomende opleidingen. Maar nadat eerdere akkoorden werden verworpen, bleek ook de laatste tekst die de vakbonden en de directie hebben gesloten, geen breed draagvlak te hebben.
Het is afwachten of de ochtendploeg vrijdagochtend om 05.15 uur effectief aan de slag kan. De directie heeft gevraagd om sociale media en mailberichten op te volgen, zodat werknemers op de hoogte blijven van de uitslag, die pas na middernacht is bekendgemaakt.
“We hebben de werknemers gevraagd om aanwezig te zijn, maar willen er niet zomaar invliegen. De productie wordt geleidelijk opgestart”, klinkt het nog. “We zullen tijd nemen om te praten met onze mensen.”

bron: Belga