Vier op tien kinderen kiezen Google boven ouders als ze vragen hebben

Als ze met vragen zitten, verkiezen veel kinderen het internet. Zo checken vier op de tien kinderen eerst het internet voor ze naar hun moeder of vader stappen. Dat blijkt uit een onderzoek naar digitalisering bij duizend gezinnen met kinderen tussen 9 en 14 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Telenet. Vier op de tien kinderen zoeken eerst informatie op internet op voor ze naar hun ouders stappen met vragen. Onder jonge tieners die naar de middelbare school gaan, is dat zelfs 50 procent.
Bijna zes op de tien Vlaamse ouders (59 procent) stimuleren hun kind om de online wereld te ontdekken. Als die vraag echter aan de kinderen zelf wordt gesteld, zegt slechts 41 procent dat hun ouders dat doen.
“Dat internet de belangrijkste bron is voor veel kinderen en jonge tieners toont het belang van informatievaardigheden en mediawijsheid aan”, benadrukt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). “We zien dat ouders meer en meer een beroep doen op hun kind over de werking van het internet. Maar het gaat dan vooral over de knoppenkennis en de behendigheid in het gebruik, waar kinderen uiteraard veel sneller mee weg zijn.”
Ouders zien de onuitputtelijke bron aan informatie als belangrijkste voordeel aan het internet. Toch blijft hun grootste bekommernis dat ze niet goed weten wat hun kinderen online uitspoken en hoe vrij ze hen daarin kunnen laten. Zo maakt 52 procent van de Vlaamse ouders zich zorgen over de schermtijd. De meerderheid van de ouders (68 procent) probeert zo veel mogelijk samen in dezelfde ruimte te zijn wanneer hun kind online is. Maar de controle gebeurt in sommige gezinnen ook stiekem: 40 procent leest wel eens mails en berichten zonder dat hun kind het weet.

bron: Belga