Pools Holocaust-overlevende Marian Tuski bezoekt Vlaams Parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op 18 september brengt de Pool Marian Turski, één van de laatste overlevenden van de Holocaust, een bezoek aan het Vlaams Parlement. Parlementsvoorzitter Jan Peumans zal hem ontvangen. Dat heeft het Vlaams Parlement bekendgemaakt. De 91-jarige Marian Turski is één van de laatste overlevenden van de Holocaust. Hij leefde in gevangenschap in het ghetto van Lodz vanaf 1942, vanwaar hij in 1944 werd gedeporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz. Na de Dodenmars naar Buchenwald te hebben doorstaan, werd hij uiteindelijk in 1945 bevrijd uit het kamp in Theresienstadt. Turski besloot zich als journalist en schrijver in te zetten voor de mensenrechten.

In dat kader komt hij op uitnodiging van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Polen, naar Vlaanderen voor in het bijzonder een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen. In zijn programma is op maandag 18 september ook een bezoek aan het Vlaams Parlement voorzien waar voorzitter Jan Peumans hem zal ontvangen.

Turski kreeg in het verleden al verschillende onderscheidingen voor zijn inspanningen ter nagedachtenis van de Holocaust. Zo kreeg hij in 2012 het Franse Légion d'Honneur, in 2013 het Duitse Großes Verdienstkreuz en in 2015 de Poolse Gloria Artis-medaille. Hij ontving voor zijn negentigste verjaardag talrijke felicitaties van o.a. Barack Obama, Shimon Peres en Angela Merkel.

bron: Belga