Negenjarig huurcontract verliest aan populariteit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Veruit de meeste huurcontracten in België worden afgesloten voor een periode van minder dan drie jaar. Het klassieke negenjarige contract verliest aan populariteit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) heeft opgevraagd. Vroeger was het negenjarige huurcontract de standaard, maar "die standaard is al lang de standaard niet meer", zegt Engelbosch. Intussen is een contract van korte duur (tot drie jaar) veruit de populairste keuze. Zo'n contract wordt dubbel zo vaak gekozen als een contract van langere duur. Tussen 2013 en 2016 waren ruim zes op de tien contracten van korte duur.

Op plaats twee staan de standaardcontracten die negen jaar lopen (29 procent van alle contracten). Huurcontracten die langer lopen dan negen jaar zijn eerder zeldzaam (7 procent). Het is ook nog steeds mogelijk om een levenslang huurcontract af te sluiten, maar uit de cijfers blijkt dat dit bijna nooit gebeurt.

Volgens Engelbosch heeft minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) al ingespeeld op de evolutie door in het nieuwe huurdecreet de opzegbaarheid voor huurders met een kortlopend contract in te schrijven. "Verhuurders krijgen deze mogelijkheid niet maar anderzijds wordt de huurwaarborg wel terug opgetrokken naar drie maanden huur", aldus Engelbosch.

bron: Belga