Iraanse regering start met campagne tegen rijden onder invloed

door
Belga
Leestijd 2 min.

Opmerkelijk beeld langs de wegen in Iran: grote reclamepanelen die automobilisten eraan moeten herinneren dat ze niet achter het stuur mogen kruipen met een glaasje teveel op. Opmerkelijk omdat het drinken van alcohol al bijna veertig jaar verboden is in de islamitische republiek. Toch neemt het aantal bijeenkomsten van anonieme alcoholici (AA) er toe, met toelating van de regering, schrijft The New York Times woensdag. Sinds de Iraanse revolutie op het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er de islamitische wetten van kracht. Die verbieden onder meer de consumptie van alcohol. Jarenlang had de Iraanse samenleving dan ook geen alcohol-gerelateerde problemen want, wat niet ziet wat niet deert.

Maar de Iraanse samenleving blijkt op het vlak van alcohol niet zozeer te verschillen van het Westen. Minstens tien procent van de Iraniërs drinkt, tonen officiële cijfers aan. Dertig procent van hen is een vrouw, bracht een studie uit 2013 aan het licht.

En hoewel alcohol drinken nog steeds strafbaar is en drinkers nog steeds in de cel belanden en zweepslagen krijgen, verandert de regering, onder leiding van president Hassan Rohani, langzaamaan het geweer van schouder. Zo kunnen mensen die kampen met een alcoholverslaving sinds 2015 terecht in een ontwenningskliniek. En de overheid verleent nu ook steun aan bijeenkomsten van de AA.

Want het probleem met drank in de illegaliteit te houden is dat mensen zelf hun drank stoken. In de stad Sirjan, in het zuiden van de staat, stierven in juli nog drie mensen en raakten tientallen anderen vergiftigd door het drinken van sterke drank. De lokale politiecommissaris kroop daarop in zijn pen om alcohol bespreekbaar te maken.

In 2013, het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, stierven 135 mensen ten gevolge van een alcoholvergiftiging.

bron: Belga