Catalanen houden vast aan onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober

Catalanen houden vast aan onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober
Catalanen houden vast aan onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober

De Catalaanse regering is vastberaden op 1 oktober een onafhankelijkheidsreferendum te organiseren, ondanks de heftige weerstand van het centrale gezag in Madrid en het gerecht. “Ze kunnen doen wat ze willen, maar wij zullen stemmen”, zei Catalaans premier Carles Puigdemont.
De Catalaanse regering ondertekende vorige week nog een decreet dat het referendum op 1 oktober vastlegde, maar het grondwettelijk hof schorste dat bijna meteen, op vraag van Madrid. De website waarop mensen zich konden registreren voor het referendum werd woensdagavond afgesloten door het gerecht, wat Puigdemont tot de vergelijking met “Chinese toestanden” bracht. Op twitter plaatste hij al een andere link naar de website, die wel nog werkt.

Een 700-tal burgemeesters in Catalonië die het referendum ondersteunen, worden intussen nog altijd als verdachten beschouwd door het Spaanse gerecht. De politie wordt gevraagd om alle politici die het referendum op hun grondgebied laten doorgaan, op te pakken. Puigdemont vindt die maatregelen “ongehoord”. “Kan iemand in de westerse wereld in alle ernst geloven dat men het probleem oplost door drie vierde van de burgemeesters op te sluiten?”, klonk het verontwaardigd.Maandag kwamen in Barcelona nog tienduizenden mensen op straat om de onafhankelijkheid van de regio te vragen. In de peilingen schommelt het aantal Catalanen dat effectief voor de afscheiding van Spanje zou stemmen tussen de 40 en 50 procent. Maar de Spaanse premier Mariano Rajoy heeft al laten weten dat hij nooit zal toelaten dat de economisch sterke regio Spanje verlaat, ongeacht de uitslag.

Bron: Belga