Evi Van Acker zet punt achter zeilcarrière

Evi Van Acker stopt met zeilen
Belga / B. Fahy

Evi Van Acker heeft haar laatste regatta gevaren. De vice-wereldkampioene in de Laser Radial-klasse ziet het niet zitten om verder te doen tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. «Ik heb het gevoel dat ik het geen drie jaar meer volhoud», klinkt het.

En dus heeft ze besloten om een punt te zetten achter haar carrière als professionele zeilster. Op een hoogtepunt, want de 31-jarige Van Acker staat momenteel eerste op de wereldranglijst en werd vorige maand nog tweede op het WK in Nederland. Daar moest ze enkel haar eeuwige rivale Marit Bouwmeester voor zich dulden.

Drie keer Europees kampioenEen leuke opsteker na de teleurstelling van Rio, waar de Gentse vorig jaar pas achtste werd op de Olympische Spelen. Na haar bronzen plak vier jaar eerder in Londen was dat een ontgoocheling, al blijft het palmares van de voormalige Sportvrouw van het Jaar indrukwekkend. Zo werd ze onder meer drie keer Europees kampioen, waarvan de eerste keer al in 2006.

«Ik heb er lang over nagedacht, maar het is een weloverwogen beslissing om te stoppen», klinkt het. «Ik heb het gevoel dat ik het geen drie jaar meer volhoud. Ik kies voor een ander leven maar zeilen zal altijd mijn passie zijn.»

Bio-ingenieur

Wat dat nieuwe leven juist zal inhouden, weet Van Acker nog niet. «Daar heb ik nog niet veel over nagedacht. Maar ik heb genoeg capaciteiten om iets moois van mijn leven te maken op een ander vlak.» Mogelijk zal ze haar diploma’s in de bio-ingenieurswetenschappen en de chemie nu kunnen aanwenden.

Van Ackers coach Wil van Bladel vindt alvast dat zijn pupil de juiste beslissing heeft genomen. «Ze droomt niet meer van de Spelen in Japan en dan kun je als topatleet niet meer doorgaan», zegt de Nederlander.

«Haar energieniveau om topatleet te zijn is op dit moment te laag. Ze heeft de twee olympiades na Peking alles gegeven, tot en met Rio. Maar die tik daar heeft veel energie gekost.»