Doorbraak bereikt bij Volvo Cars Gent

Volvo Cars Gent
Belga / J. D'Hollander

De directie en vakvonden van de autofabrikant Volvo Cars Gent hebben een akkoord bereikt om de staking te beëindigen. Toch werd het werk nog niet meteen hervat.

Eerst moesten de details nog met het personeel, zo’n 3.000 arbeiders, besproken worden. De christelijke vakbond ACV is alvast positief. “Het is een beter akkoord met positieve zaken die de werkdruk zullen verlichten en het vertrouwen opnieuw kunnen opbouwen”, zegt Patrick Van Hijfte van ACV.

VerzoeningsprocedureMaandagochtend had het personeel het werk neergelegd. Vooral het vertrek van zowat 250 tijdelijke werkkrachten, de nieuwe werkverdeling na beëindiging van de productie van de XC60 en het regelmatige weekendwerk veroorzaakten onvrede. Sinds woensdag was er een verzoeningsprocedure lopende en die leidde uiteindelijk tot een doorbraak.

De arbeiders stemmen eerst nog over het akkoord. Pas daarna wordt het duidelijk of de staking nu stopgezet kan worden. Eerdere voorstellen van de directie op maandag en dinsdag werden door het personeel niet aanvaard.

Vertrouwen in directie

“We zijn ervan overtuigd dat het een beter akkoord is, dat de kans moet krijgen”, aldus ACV. “Maar zolang we niet aan het werk gaan, kan de directie niet bewijzen dat ze het vertrouwen waard is. Als vakbond zullen wij alvast waken over de gemaakte afspraken”, klinkt het nog.