Democraten zaaien verwarring met akkoord over Dreamers

Dreamers
AFP / E. Miller

Donald Trump zou met de Democraten in het Congres een akkoord hebben bereikt om de 800.000 jonge Dreamers toch te beschermen tegen een uitwijzing. Dat stellen twee Democraten alvast, maar de Amerikaanse president ontkent dat.

Onder president Obama kregen 800.000 jonge illegalen – voornamelijk uit Mexico – de kans om te studeren en werken in de VS zonder zich zorgen te moeten maken over uitwijzing. Trump kondigde begin deze maand aan dat hij het programma geleidelijk af ging bouwen.



Zo zou geen enkele nieuwe aanvraag onderzocht worden. Wat er gebeurt met wie het statuut nu al heeft, was nog onduidelijk. De president had de Democraten en Republikeinen in het Congres de opdracht gegeven om inde plannen hierover in wetten te gieten.

“Productieve” discussie

Volgens de Democratische leiders in Huis en Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer, hadden ze woensdag een “zeer productieve” discussie met Trump. “We zijn overeengekomen om de beschermingen van DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, red.) in wetten te gieten.” Dat stelden ze in een persbericht.

Geen muur

Beide partijen zouden het ook gehad hebben over een plan voor de beveiliging van de grens met Mexico, “zonder een muur”, die “verteerbaar is voor beiden”.

Niets van aan, reageert Trump via Twitter. “Er is geen deal bereikt over Daca.” Volgens het Witte Huis is er ook “zeker geen akkoord om de muur te laten vallen”. De president stelt dat de Democraten eerst zouden moeten instemmen met een “strenge beveiliging van de grenzen”. Pas dan gooit hij het op een akkoordje over de bescherming van jonge migranten.