Tim Wellens wint GP van Wallonië

BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Tim Wellens heeft de GP van Wallonië gewonnen. Zijn ploeg had de wedstrijd stevig onder controle.

Het wedstrijdbegin werd gekleurd door een vroege vlucht van zeven renners, met onder meer de Belgen Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Sander Cordeel (Veranda’s Willems), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert) en Sébastien Delfosse (WB Veranclassic). Zij kregen echter nooit veel voorsprong en werden al op 52 kilometer van de aankomst ingelopen.Vervolgens barstte de wedstrijd open. Onder invloed van de wind scheurde een groep van 25 renners zich los uit het peloton, waarna na een schifting nog acht sterke jongens overbleven: onze landgenoten Dylan Teuns (BMC), Loïc Vliegen (BMC), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Tim Wellens (Lotto Soudal, foto) en Jan Bakelants (AG2R), de Fransen Tony Gallopin (Lotto Soudal) en Julien Simon (Cofidis) en de Noor Amund Grondahl Jansen (LottoNL-Jumbo). Jansen moest even later afhaken en Vliegen, die nog maar net uit de Vuelta komt, kreeg af te rekenen met een mechanisch probleem. Jammer voor de 23-jarige Vliegen, die indruk maakte.

IJzersterk

Op 16 kilometer van de aankomst sprong Wellens weg. De Limburger was ijzersterk en reed steeds verder weg van zijn achtervolgers, waar zijn ploegmaats afstopten. Aan de voet van de citadel van Namen, waarop de finish ligt, had hij al een minuut voorsprong. Normaal gezien wordt deze wedstrijd op de citadel beslist, maar ditmaal was de winnaar aan de voet al bekend. In de achtergrond werd Gallopin tweede, voor Simon, Benoot en Bakelants.

Opmerkelijk: met Gallopin, Simon en Bakelants eindigden maar liefst drie oud-winnaars van de GP van Wallonië in de top vijf. De top tien was met zeven landgenoten dan weer erg zwart, geel en rood gekleurd. Op de negende plaats eindigde overigens nog een naam om in het oog te houden: Björg Lambrecht. Het 20-jarige klimtalent eindigt zo in zijn allereerste wedstrijd bij de profs meteen bij de eerste tien. Lambrecht stapt op 1 januari over van de beloften naar de profs van Lotto Soudal, maar hij mocht nu al eens van het grote werk proeven. De Gentenaar wordt beschouwd als een absoluut toptalent. Hij won dit jaar Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en droomt van de wereldtitel in Bergen. Wie ook in topvorm naar het WK trekt, is Tim Wellens, de winnaar op de citadel van Namen.<