Ruimtestation ISS verwelkomt drie nieuwe opvarenden

Ruimtestation ISS verwelkomt drie nieuwe opvarenden

Na een (korte) vlucht van zowat zes uur heeft een Russische Sojoez-capsule zich vanmorgen vroeg aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. Zo werken en wonen er weer zes mensen in het complex. Vandaag om 23.17 uur Belgische tijd van op Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-FG draagraket gelanceerd, koppelde de Sojoez MS-06 om 04.55 uur via automatische piloot aan de Russische Pojsk-module. Dat betekende dat de Amerikanen Joseph Acaba (50 jaar en reeds 138 dagen gevlogen) en Mark Vande Hei (50) alsmede de Rus Aleksandr Misoerkin (39, tweede vlucht) hun bestemming hadden bereikt.

Zij zullen gedurende 167 dagen experimenten uitvoeren op het vlak van biologie, biotechnologie en fysica. Zij zullen ook de aankomst meemaken van vrachtruimteschepen zoals de Russische Progress alsmede de Amerikaanse Dragon en Cygnus.Het welkomstcomité bestond uit de Amerikaan Randy Bresnik, de Rus Sergej Rjasanski en de Italiaan Paolo Nespoli namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Sinds het op stal zetten van de Amerikaanse spaceshuttles kan voorlopig enkel Rusland voor bemand transport naar en van de spacemeccano instaan.

bron: Belga