Langdurig werkzoekende ingenieurs krijgen update tijdens innovatiestage

Langdurig werkzoekende ingenieurs krijgen update tijdens innovatiestage

Negen langdurig werkzoekende ingenieurs maken binnenkort deel uit van het WinWin-Project dat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), rector van de KU Leuven Luc Sels en gedelegeerd bestuurder van de VDAB Fons Leroy vandaag voorstelden bij Audi Brussel. Het innovatieproject moet ervoor zorgen dat de werkzoekende ingenieurs hun competenties afstellen op de veeleisende arbeidsmarkt. In augustus 2016 telde de VDAB-databank 3.942 vacatures voor ingenieurs, terwijl er op datzelfde moment 2.248 ingenieurs op zoek waren naar een job. Toch komen de werkzoekende ingenieurs maar moeilijk aan de bak. Een derde van de ingenieurs is namelijk al langdurig werkloos en nog meer dan een derde is ouder dan 50 jaar.

Die negatieve evolutie willen de betrokken partners tegengaan met het WinWin-proefproject. Daarbij krijgen negen geselecteerde werkzoekende ingenieurs, onder wie ook een doof persoon, gedurende 4 tot 6 maanden een bijscholingstraject met een stage in een bedrijf zoals Audi om hun competenties te updaten en aan te passen aan de arbeidsmarkt.

“We willen hen dichter brengen bij wat een werkgever verlangt van een ingenieur”, zegt minister Muyters. “Dat is win-win. Zowel voor de ingenieur die opnieuw aan de slag geraakt als voor onze Vlaamse economie.”

Gedurende hun traject krijgen de ingenieurs intensieve begeleiding van coaches van de vijf Vlaamse universiteiten. Tijdens de stage behouden de werkzoekende ingenieurs hun werkloosheidsuitkering. Na een positieve evaluatie kan het proefproject uitgebreid worden, want er zijn al middelen voorzien voor vier jaar.

bron: Belga