FIFA heeft Belgische voetbalbond nog niet gebrieft over gevaren van Russische hackers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Engelse voetbalbond (FA) heeft aan de Wereldvoetbalbond FIFA haar bezorgdheid geuit over Russische hackers die voorbereidingen en tactieken van de nationale ploegen openbaar kunnen maken. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wacht nog op officiële communicatie omtrent cyberveiligheid in aanloop naar en tijdens het WK in Rusland van volgend jaar, zo zei woordvoerder Pierre Cornez vandaag. Na de winst in en tegen Griekenland tien dagen geleden waren de Rode Duivels zeker van deelname aan de wereldbeker. De KBVB is al volop bezig met de voorbereidingen, maar cyberveiligheid is geen specifiek thema. "De FIFA heeft ons nog niet op de hoogte gebracht over de gevaren van cyberhacking", zei Cornez, die wel nog workshops omtrent cyberveiligheid verwacht. "Op 1 december vindt de loting plaats en zijn alle gekwalificeerde landen gekend. Zoals dat altijd het geval is voor grote toernooien, organiseert de FIFA opleidingsmomenten en workshops voor de federaties. Wellicht staat cyberveiligheid op het programma."

De FA neemt op eigen initiatief alvast maatregelen. Zo zullen de Engelse voetballers en technische staf geen gebruik mogen maken van de internetconnectie in Russische hotels maar zal er een eigen systeem worden opgezet. De KBVB koos voor de Moscow Country Club als uitvalsbasis van de Rode Duivels. "Cyberveiligheid is geen specifiek thema geweest bij onze keuze", aldus Cornez. "Alle criteria waren belangrijk. We willen ervoor zorgen dat het WK in perfecte omstandigheden kan plaatsvinden."

In aanloop naar het EK in Frankrijk van vorig jaar organiseerde de UEFA geen sessies omtrent cyberveiligheid, zo bevestigde Cornez nog. De Engelse bezorgdheden kwamen er nadat het hackerscollectief Fancy Bears in augustus een vertrouwelijk e-mail van een FA-topman aan de FIFA over vier antidopingszaken naar buiten bracht.

bron: Belga