Duitse christendemocraten dalen beetje in peilingen maar blijven sterkste

Duitse christendemocraten dalen beetje in peilingen maar blijven sterkste

Minder dan twee weken voor de parlementsverkiezingen van 24 september kunnen volgens een nieuwe opiniepeiling de christendemocraten van kanselier Angela Merkel een duidelijke overwinning blijven verhopen. Het magazine Stern en televisiezender RTL maakten vandaag een peiling van Forsa publiek waaruit bleek dat de CDU en CSU goed zijn voor 37 procent van de stemintenties. Het christendemocratische bondgenootschap was een procentpunt verloren om op haar laagste niveau in vier maanden te komen. Weliswaar blijft het de sterkste politieke formatie.

De sociaaldemocratische SPD blijft goed voor 23 procent. Die Linke klom met een procentpunt naar 10 procent en is daarmee de derde grootste partij. De extreemrechtse AfD behoudt in de peiling haar 9 procent, de liberale FDP en Groenen houden elk vast aan 8 procent. De kleinere partijen zijn samen goed voor 5 procent.Het aandeel van hen die niet gaan stemmen en de onbeslisten bedraagt 26 procent, twee procentpunt minder dan een week geleden.

Wat de voorkeur voor een kanselier betreft, geven zowel Merkel als haar sociaaldemocratische uitdager Martin Schulz elk een procentpunt toe. Schulz zou bij een rechtstreekse verkiezing 22 procent van de stemmen krijgen, Merkel 48 procent.

Forsa peilde tussen 4 en 8 september bij een per toeval samengesteld staal dat representatief is voor de Duitse bevolking. De foutmarge bedraagt plus en minus 2,5 procentpunt.

bron: Belga