Mensenrechten op Filipijnen nog 16 euro waard

Het Filipijnse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om de begroting voor het jaar 2018 van de Mensenrechtencommissie drastisch, zeer drastisch te reduceren. In het 294 zitjes tellende parlement stemden 119 afgevaardigden voor het voorstel van een collega om die commissie nog 1.000 peso’s (16 euro) toe te schuiven; 32 parlementariërs stemden tegen. De commissie wordt aangewreven er niet in te slagen alle veronderstelde mensenrechtenschendingen te onderzoeken. Indiener van het wetsvoorstel Rodante Marcoleta zei dat van de commissie verwacht wordt dat zij alles onderzoekt, ook de schendingen “van de communistische rebellen en de islamitische militanten”. Volgens hem werkt de commissie op selectieve basis. “Enkel veroordelen is niet de taak van de commissie”.

Het nieuwe budget is 677.999.000 peso minder dan dat waarvan de commissie nu nog geniet.
Gelukkig rest de commissie nog de Senaat, die zich nog over de begroting moet beraden vooraleer de twee kamers tot een consensus komen, die dan nog door president Rodrigo Duterte moet worden goedgekeurd.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) reageerde lichtjes verbouwereerd. In plaats van te snijden in het budget moet men de commissie juist meer middelen geven, zei vicedirecteur Phelim Kine van HRW-Azië. Volgens hem is het vleugellam maken van de Mensenrechtencommissie een ingreep van Duterte’s partij om onderzoek naar het geweld waarmee diens ‘war on drugs’ gepaard gaat, onderuit te halen.

bron: Belga