Guatemalteeks parlement behoedt president van strafzaak

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Guatemala heeft het parlement gisteren met een grote meerderheid geweigerd om de immuniteit van president Jimmy Morales op te heffen, nadat het hooggerechtshof van het Centraal-Amerikaanse land vorige week groen licht had gegeven voor een strafzaak. Morales ligt onder vuur omdat hij verdacht wordt van gesjoemel met campagnegeld. Enkele uren voor de stemming had een parlementaire commissie nog aanbevolen om de immuniteit van de president op te heffen. Maar in het parlement stemden 104 afgevaardigden tegen, terwijl er slechts 25 voor waren. Om de immuniteit van het staatshoofd af te nemen, waren minstens 105 van de 158 parlementsleden nodig.

Het parket en de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) hadden op 25 augustus om de opheffing van de immuniteit van Morales gevraagd. De voormalige tv-komiek zou zijn verkiezingscampagne in 2015 illegaal gefinancierd hebben. Hij zou 600.000 dollar niet hebben aangemeld bij de kiescommissie.

Een furieuze Morales stelde prompt dat de baas van Cicig, de Colombiaan Ivan Velasquez, zich moeide met interne aangelegenheden en beval de uitzetting van de man. Die beslissing stuitte op veel protest en werd uiteindelijk geannuleerd door het grondwettelijke hof.

Bron: Belga