Europees Parlement worstelt met Sacharovprijs Aung San Suu Kyi na geweld tegen Rohingya

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende leden van het Europees Parlement zitten verveeld met Sacharovprijs die ze gegeven hebben aan Aung San Suu Kyi. De toenmalige politiek gevangene kreeg de mensenrechtenprijs in 1990 voor haar strijd voor de democratie in Myanmar/Birma, maar vandaag toont ze zich als premier onverschillig voor het geweld tegen de Rohingya, de moslimminderheid in Myanmar. Er gaan in het parlement zelfs stemmen op om Aung San Suu Kyi de prijs weer af te nemen. De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties noemde de manier waarop de Rohingya behandeld worden gisteren nog een "klassiek voorbeeld van etnische zuivering". Volgens de VN zijn sedert 25 augustus al meer dan 300.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht, na de gewelddadige reactie van het Myanmarese leger op aanvallen van Rohingya-rebellen.

In het Europees Parlement heeft liberaal fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) aan voorzitter Antonio Tajani gevraagd actie te ondernemen. "We hebben (premier) Aung San Suu Kyi in 1990 de Sacharovprijs gegeven. We moeten dat als hefboom gebruiken om de autoriteiten in Myanmar onder druk te zetten", zei hij vandaag. "Dat Suu Kyi de berichten over etnische zuivering afdoet als fake news, is niet de reactie die we mogen verwachten."

Een ander parlementslid, de Britse conservatief Sajjad Karim van de ECR-fractie waar ook de N-VA toe behoort, vraagt Tajani zelfs om de Sacharovprijs weer af te nemen. "Als een trotse moslim en verdediger van de mensenrechten, vind ik het pijnlijk om te zien hoe er in Myanmar wreedheden op zo'n grote schaal worden begaan. Erger nog is om te zien hoe een voormalig baken van hoop, Aung San Suu Kyi, ontkent dat zulke zaken gebeuren en blijkbaar toelaat dat deze brutaliteiten doorgaan." Volgens Karim is het beledigend voor alle andere winnaars van de Sacharovprijs om hem niet weer af te nemen van de Myanmarese premier.

Geconfronteerd met de vraag van Karim, antwoordde parlementsvoorzitter Tajani maandag dat "het moeilijk is om tussen te komen in beslissingen die al genomen zijn, louter op basis van iemands gedrag". Hij beloofde wel zich verder te informeren en met een gedetailleerder antwoord te komen.

Na haar vrijlating kwam Aung San Suu Kyi de Sacharovprijs in 2013 ophalen in het Europees Parlement in Straatsburg.

bron: Belga