Defensie wil nieuw hoofdkwartier bouwen

Defensie wil nieuw hoofdkwartier bouwen

Defensie plant de bouw van een nieuw hoofdkwartier in Evere. Dat schrijft de VRT en bevestigt het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput. Het dossier moet nog door deze regering beslist worden. Het huidige hoofdkwartier is oud en versleten. “Ik kan bevestigen dat er plannen zijn om een nieuw hoofdkwartier neer te poten op de site in Evere”, zegt de woordvoerster van Steven Vandeput. De minister vroeg een plan voor de site.

“Met de verwarming van het hoofdkwartier kan je bijna de helft van de gemeente Evere verwarmen”, zegt ze. Het huidige gebouw is verouderd en niet aangepast qua duurzaamheid en ecologie. Het nieuwe gebouw moet duurzaam, kleiner en dus aangepast zijn aan de nieuwe, kleinere, structuur van Defensie en voldoen aan bijvoorbeeld de veiligheidsvereisten.De VRT meldde het nieuws op basis van legerbronnen. De betonnen gebouwen zijn helemaal verouderd en voldoen niet meer. De site telt verschillende los van elkaar staande gebouwtjes die slecht geïsoleerd zijn. De gebouwen zijn daarom ook geen aangewezen plek meer voor hoge buitenlandse gasten, klinkt het. “Het is altijd uitkijken waar we hen naar het toilet sturen. Niet elk toilet is bruikbaar”, aldus een anonieme bron bij de generale staf.

Het gebouw zou niet gefinancierd worden via de 9,4 miljard euro aan investeringen bij Defensie die de regering reeds besliste, zegt het kabinet-Vandeput nog. Mogelijke pistes zijn eigen werkingsmiddelen en alternatieve financiering, bijvoorbeeld een ruilovereenkomst met grond met een private partner. Maar dat moet allemaal nog bekeken worden.

bron: Belga