Champions League - Anderlecht, met Sven Kums, staat bij Bayern München voor haast onmogelijke opdracht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst sinds het najaar van 2014 mag Anderlecht zich opmaken voor de groepsfase van de Champions League. De Belgische kampioen wacht dinsdag op de eerste speeldag van groep B, met de verplaatsing naar Bayern München, meteen een loodzware taak. Coach René Weiler bouwde vorig jaar veel krediet op met de 34e landstitel uit de clubgeschiedenis, maar de Zwitser krijgt zijn team dit seizoen maar moeilijk op de rails. Paars-wit telt na zes speeldagen in de Jupiler Pro League acht punten, en klopte afgelopen weekend Lokeren slechts in extremis met 3-2. Bij zijn terugkeer naar Duitsland hoopt Weiler echter voor "een verrassing" te zorgen. "Op de eerste plaats moet je tegen Bayern goed verdedigen, enkel op die manier kan je tegen hen iets afdwingen. Met onze counters kunnen we hen vervolgens in de problemen brengen", vertelde de 43-jarige Zwitser maandagavond tijdens de persconferentie.

Intussen rommelt het wel tussen Weiler en toptransfer Sven Kums. De Gouden Schoen van 2015 moest dit seizoen uitgroeien tot draaischijf, maar zijn eerste maanden in Brussel zijn niet bepaald een succes. Kums, die moeilijk zijn draai vindt in het soort voetbal dat Weiler beoogt, zat tegen Lokeren in de tribune. De Zwitserse trainer zou de middenvelder ook tegen Bayern uit de selectie hebben willen laten, maar finaal reist Kums toch mee naar München.

Dat Anderlecht in de Allianz Arena een lastige avond tegemoet gaat, staat buiten kijf. Bayern won de afgelopen dertien Champions League-deelnames telkens zijn openingswedstrijd, en slikte al die tijd zelfs maar twee tegentreffers. Lichtpunt voor Anderlecht: het team van coach Carlo Ancelotti heeft dit seizoen de absolute topvorm nog niet te pakken. De 'Rekordmeister' won zijn twee eerste matchen in de Bundesliga, maar liep het afgelopen weekend een blauwtje in Hoffenheim (2-0).

Scheidsrechter Paolo Tagliavento moet het duel tussen de Duitse en Belgische kampioen in goede banen leiden. De 44-jarige Italiaan arbitreerde vorig seizoen nog de wedstrijd tussen Club Brugge en Porto in de groepsfase van de Champions League en de heenmatch van de achtste finales in de Europa League tussen AA Gent en Racing Genk. In oktober 2014 floot hij de Champions League-groepswedstrijd tussen Anderlecht en Borussia Dortmund.

In de andere partij in groep B ontvangt de Schotse kampioen Celtic het sterrenensemble van Paris Saint-Germain.

Donderdag komt met Zulte Waregem de tweede Belgische vertegenwoordiger in Europa in actie. Het team van trainer Francky Dury ontvangt dan in eigen huis op de eerste speeldag in groep K van de Europa League het Franse Nice, vorig jaar derde in de Ligue 1.

bron: Belga