Bemanning Internationaal Ruimtestation zoekt dekking tegen verhoogde zonne-activiteit

Bemanning Internationaal Ruimtestation zoekt dekking tegen verhoogde zonne-activiteit

De drie opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn van hun onderscheiden vluchtleiding aanbevolen de minder tegen straling beschermde delen van de spacemeccano te mijden. Een impact op de gezondheid was er niet, de wetenschappelijke experimenten gingen door zoals gepland. Ruimtevaarders ondergaan sowieso al meer straling dan wij op de begane grond. Bij de uitbouw van ruimtetuigen zoals het ISS is daarbij rekening gehouden, al is er niet overal in het complex dezelfde bescherming.

De jongste dagen is er verhoogde activiteit op onze ster, en die ging vorige week gepaard met de zwaarste eruptie sinds september 2005, met name een X9.33. Onze planeet en omgeving kregen door die zonnevlam en talrijke uitbarstingen meer straling en protonen-activiteit te verwerken. En een geweldige protonenstorm kan door de buitenwand van het ISS dringen, aldus de Russische kernfysicus Michail Panasjoek tegenover het persbureau Ria Novosti.Ofschoon de meetinstrumenten in het ISS aangaven dat de straling binnen aanvaardbare normen bleef, hebben de Rus Sergej Rjazansky, de Amerikaan Randolph Bresnik en de Italiaan Paolo Nespoli (die voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het ISS werkt) zondag de raad gekregen uit voorzorg twee dagen lang minder beschermde zones te mijden.

Niettemin kwam er geen wijziging in het schema voor de wetenschappelijke experimenten, zei ex-kosmonaut Vladimir Solovjov die nu eerste vice-directeur-generaal is bij Energija, het industriële kloppend hart van de bemande Russische bemande ruimtevaart. Ook de voor de komende nacht voorziene lancering van een nieuwe bemanning komt niet in het gedrang.

bron: Belga