Yellow Tigers mikken op kwartfinales op EK

Yellow Tigers mikken op de kwartfinales op het EK
Belga / L. Claessen

Ondanks een loodzware loting mikken de Yellow Tigers op het komende EK in Georgië en Azerbeidzjan op de kwartfinales. «Dat is realistisch», blikt bondscoach Gert Vande Broek vooruit.

In de groepsfase van het EK nemen de Belgische vrouwen het straks op tegen olympisch vicekampioen Servië, Europees vicekampioen Nederland en Tsjechië. Toen die namen uit de trommel rolden, moest Vande Broek even slikken.

«Iedereen die iets van volleybal kent, is het erover eens: dit is de poule des doods», klinkt het. «Als we de poule zelf hadden mogen kiezen, zouden we drie andere tegenstanders hebben.»

Alles of niets tegen Tsjechië

Enkel de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie moeten langs de barrages passeren. Dat laatste is waar de Belgische bondscoach op mikt. «Aangezien Servië en Nederland twee favorieten voor EK-goud zijn, wordt het tegen Tsjechië alles of niets. Dat is een land dat we aankunnen, dat hebben we al bewezen.»

Aanvoerster Charlotte Leys sluit zich daarbij aan. «Na de gemiste WK-kwalificatie hebben we vorige maand de koppen bij mekaar gestoken tijdens een groepssessie. We hebben toen besloten dat we er op het EK alles aan willen doen om de top acht te halen», zegt de speelster van het Turkse Bursa. «Een EK is altijd een unieke belevenis. Ondanks onze lastige poule willen we onze zomer op een positieve manier afsluiten.»

Op het vorige EK, twee jaar geleden, haalden de Yellow Tigers in Antwerpen ook de kwartfinales. Twee jaar eerder boekten ze in Zwitserland en Duitsland hun beste resultaat tot nu toe, een bronzen medaille.