Rode Kruis op zoek naar giften voor slachtoffers Irma

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Rode Kruis is op zoek naar giften voor de slachtoffers van de verwoestende passage van orkaan Irma in de Caraïben in de Verenigde Staten. Zowel Rode Kruis Vlaanderen als het Franstalige Rode Kruis doen daarvoor een oproep via hun website. "De vastgestelde schade is enorm in de getroffen gebieden", zegt het Franstalige Rode Kruis, dat een dringende oproep tot giften lanceerde via een persbericht. "Overal zijn er mensen zonder een dak boven hun hoofd. Alles moet heropgebouwd worden. Tot 26 miljoen mensen zouden getroffen kunnen zijn."

Irma trof de Kleine Antillen, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Cuba en uiteindelijk ook Florida, waar het maandag nog actief is. "In ieder land helpen duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis de slachtoffers", klinkt het. "Eerste zorgen, noodopvang, watervoorziening, voedsel, dekens: de noden zijn immens. Enkel voor de eilanden van de Antillen is ruim een miljoen euro nodig om de komende zes maanden noodhulp te bieden aan duizenden personen die niets meer hebben."

Ook Rode Kruis Vlaanderen doet via haar website een oproep tot giften, zegt woordvoerster An Luyten. Dat kan online of via het rekeningnummer BE53-0000-0000-5353 met vermelding "orkaan Irma". De oproep werd wel al vorige week gelanceerd op de website, toen Irma in de Caraïben enorme schade aanrichtte. Voor de VS, geen arm land, komt er geen nieuwe algemene oproep.

bron: Belga